Desensibilisatie! Hoe zit dat nou precies?


Door mijn werk als medewerker zorgondersteuning bij DC Klinieken, kom ik dagelijks in contact met medische terminologie. Niet alleen het uitspreken van deze woorden en termen is lastig! Begrijpen van wat het allemaal betekent is ook een dingetje. Dat zette mij aan het denken, met als resultaat om hier blogs over te gaan schrijven. Zodoende leer ikzelf steeds meer over de medische terminologie en wellicht jij als lezer ook. Het spits wordt afgebeten met desensibilisatie. Deze behandeling wordt ook wel immunotherapie genoemd, hierbij worden patiënten ongevoelig gemaakt voor de stof waar ze allergisch voor zijn. 


Want een allergie kan iedereen hebben, of ontwikkelen. Allergisch voor bepaald voedsel, huisstofmijt, insecten, dieren, medicatie of de meest voorkomende allergie, de pollenallergie, beter bekend als hooikoorts.  

Hoofdpijn, niezen, last van vermoeidheid... Zomaar wat symptomen wanneer het voorjaar zijn intrede doet en hooikoorts de kop opsteekt. Iets wat bij zo'n 25 procent van de Nederlandse bevolking zorgt voor lichamelijke ellende door stuifmeel, geproduceerd door de natuur die in groei en bloei staat. 

Het hebben, of krijgen, van allergieën kan zich op meerdere manieren ontwikkelen. Ondanks dat een allergie zelf niet erfelijk is, is de kans aanzienlijk dat de volgende generatie het krijgt. Hoe meer het in de familie voorkomt, des te groter de kans. Daarnaast is het vermoeden dat de levensstijl van de westerse wereld één van de oorzaken kan zijn dat we steeds vaker allergieën ontwikkelen. Te schoon leven en te vaak, te makkelijk eten kan daar debet aan zijn. 

Ondanks bekende oorzaken en vele vermoedens zijn er nog veel vraagtekens bij het ontstaan van allergieën. Waarom de één wel en de ander niet bijvoorbeeld! Maar de allergrootste vraag is misschien wel: "Kan er iets tegen gedaan worden?" Daarop is het antwoord ja. Naast neusspray, tabletten en/of oogdruppels, kan desensibilisatie een oplossing bieden. Een proces van drie tot vijf jaar, een langdurig traject, maar zeker het overwegen waard. Want wat is nou precies desensibilisatie? 

Doormiddel van injecties of tabletten wordt het afweersysteem van het lichaam steeds meer blootgesteld aan hetgeen waar je allergisch voor bent. In het geval van injecties wordt er gestart met de zogeheten instelfase, waarin je wekelijks aan de hand van een schema een injectie krijgt. Op deze manier went het afweersysteem steeds meer aan de stof waar je allergisch voor bent, waardoor uiteindelijk de allergische klachten verminderen. 

Na de instelfase, die een week of twaalf duurt, begint de onderhoudsfase. In deze periode krijg je eens per vier weken een injectie. In het eerste jaar kan er al een duidelijke verandering optreden waardoor de klachten aanzienlijk minder worden. Om het resultaat vast te houden en uit te breiden, duurt een behandeling minimaal drie jaar. Bij de meeste mensen zijn de klachten dan verbeterd of zelfs helemaal verdwenen. 

Haak je bij de gedachte van injecties meteen al af!? Dan is het mogelijk om desensibilisatie in de vorm van een tablet te nemen. Dit geldt helaas niet voor elke allergie, wel voor hooikoorts en huisstofmijt. Dagelijks dient er een tablet, één minuut, onder de tong gelegd te worden zodat het allergeen direct in contact komt met het immuunsysteem in de slijmvliezen en zo meteen kan doen wat het moet doen. 

Een hoop informatie verder, ben ik erachter gekomen dat er nog veel meer te schrijven viel. Zodoende ben ik ook langer met schrijven bezig geweest dan ik verwacht had. Her en der kwam er steeds meer informatie waarvan ik dacht dat het interessant zou zijn om in het verhaal mee te nemen. Maar het doel is bereikt. Ik wil elke keer meer leren, meer inzicht krijgen over de betekenissen van de medische terminologie... Dat is in dit geval gelukt en ik kan nu gaan nadenken over een volgende blog. 

Mocht jij, als lezer, ook tot inzicht zijn gekomen na het lezen van dit artikel en herken je veel hierin bij jezelf? Ga dan eens langs bij je huisarts voor een verwijzing naar de allergoloog. Wie weet sta je dan binnenkort bij mij aan de balie bij DC Kliniek Groningen en anders bij mijn collega's in Den Haag, Lairesse (Amsterdam), Rotterdam of Voorschoten. 

 





Reacties