Na drie keer het Bietenbier te hebben gebrouwen, wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Geen paniek.. Het Hoogkerker Bietenbier zal niet uit de schappen verdwijnen, maar wel wordt het tijd om het assortiment uit te breiden. Achter de schermen zijn de brouwers al druk bezig geweest om het bier te perfectioneren, maar nu is de tijd aangebroken om ook dit bier in de markt te zetten. Waardoor er nog voor vaderdag een echte Hoogkerker Tripel in de schappen zal liggen. Maar wat is nou een Tripel?
Dit bier is inmiddels toch echt wel een klassieke bierstijl. Ondanks dat de monniken van Westmalle dit bier in de jaren 30 van de vorige eeuw pas deze naam meegaven, bestaat het al veel langer onder de noemer, superbier. Het bovengistend bier mag met recht een zware jongen genoemd worden met een alcoholpercentage tussen de 7 en 10 procent! Het mooie aan de Tripel is dat het niet seizoensgebonden is, het drink heerlijk weg in de zomer, maar zeker ook tijdens een herfststorm in de bietencampagne.
De geschiedenis van dit bier gaat behoorlijk ver terug in de tijd. In die tijd, de Middeleeuwen, werden er een drietal soorten bieren gebrouwen, voornamelijk door monniken. Enkel, Dubbel en de Tripel. Welke van de drie er werd gedronken had een beetje met je sociale status te maken.
De Enkel werd voornamelijk gedronken als voedingsmiddel. Prima doordrinkbaar mede door het lage alcoholpercentage. Dubbel zit iets hoger in de alcohol en werd gedronken door de monniken zelf. Het superbier, of Tripel, ging pas open bij bijzondere gelegenheden. En hoe meer alcohol des te groter het feest! De verschillende stijlen werden dan ook elk uit een ander vaatje getapt. Het vat van Enkel stond één kruis op, Dubbel had twee kruizen en de Tripel drie. Iets wat je af en toe zelfs tegenwoordig nog wel op een etiket kan vinden.
En dan nu eindelijk de Hoogkerker Tripel.. Ondanks een minimale toevoeging van het geheime ingrediënt, willen de brouwers dichtbij de essentie van dit klassieke bier blijven. Moutig, lichtzoet met een droge afdronk en alcoholpercentage van rond de 8,5 procent. De naam van het bier weten ze al, maar dat wordt nog even geheim gehouden!
Reacties
Een reactie posten