Footgolf.. Echt heel leuk!

 
 Footgolf.

Na bijna 35 jaar voetbal, stopte ik zeven jaar geleden met deze sport. In die 35 voetbaljaren ben ik grotendeels keeper geweest, zowel op veld als in de zaal. Met als hoogtepunt eerste divisie in de zaal bij Interdako. Tevens wonnen we met dit team de noordelijke districtsbeker. Op het veld heb ik denk ik wel in elk seniorenteam (en meerdere posities) gespeeld die er waren.

Twee jaar geleden werd ik benaderd om mijn voetbal(hand)schoenen weer uit de wilgen te halen. Na het bekende wikken en wegen besloot ik het niet te doen.. De verplichting die bij een teamsport komt kijken wilde ik niet meer. Althans niet voor elke zaterdag. Maar omdat het voetbalgevoel toch weer begon te kriebelen, ontstond het idee, samen met een vriend, om een 7x7 team te starten. Lekker vier vrijdagavonden in het voorjaar en vier vrijdagavonden in het najaar een beetje ballen. Niet te intensief en zonder al te veel verplichtingen. Helaas was het lastiger dan gedacht om een team op de been te krijgen en hebben we dat idee moeten laten varen 

Daarmee verdween, wat ons betreft, de optie om weer iets met voetbal te doen. Maar niet als het aan Jaap Urban lag die met een, voor ons, onverwachte optie kwam. FootGolf! Hij nodigde ons uit om één van de door hem georganiseerde inloopavonden te bezoeken om kennis te maken met deze "nieuwe" sport. En zodoende stonden we, begin september, tijdens de laatste avond van het seizoen met vier man klaar om kennis te maken met FootGolf (Noord) op de golfbaan van de Drentsche Golf & Country Club in Assen.

FootGolf is een relatief jonge sport. In 2009 had Nederland de primeur door als eerste land ooit een officieel FootGolf toernooi te organiseren waardoor ons land automatisch de bakermat van deze sport werd. Binnen een paar jaar was FootGolf uitgegroeid tot een serieuze sport met verscheidene nationale en internationale bonden waar inmiddels 34 landen bij zijn aangesloten. Daarnaast zijn er inmiddels drie WK's geweest. Dat Jaap al aardig aan de weg heeft getimmerd binnen deze balsport bewees hij door zich te plaatsen voor het WK van 2016 in Argentinië. Helaas kwam hij destijds net te kort om de finaledag te bereiken en bleef hij steken op plek 159. Alleen voor de beste 144 was de finaledag weggelegd.

Vergeleken met hardgroeiende landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is FootGolf in Nederland nog relatief onbekend en is er nog veel winst te behalen. Om als sport te groeien zijn er niet alleen meer spelers nodig maar ook de welwillendheid van golflocaties. Want ondanks dat er in Nederland ongeveer 250 golflocaties - van kleine 9-holes par-3 banen tot grote complexen met twee 18-holes banen zijn, kunnen footgolfers maar op 15 hiervan terecht. In het eerder genoemde Frankrijk kan er gebruik worden gemaakt van zo'n 50 banen, in het Verenigd Koninkrijk zelfs 125 banen. Met de ongeveer 250 golfbanen die ons land rijk is, is er dus ruimte genoeg om te groeien lijkt mij! 

Voor ons was het heel fijn dat Jaap met ons meeliep met tips en tricks. Alles valt of staat met goeie begeleiding en wij hadden aan Jaap een hele goeie. We liepen die avond twee keer nine holes. De eerste ronde speelde ik twee boven par, wat betekende dat ik twee beurten meer nodig had dan het gemiddelde. De tweede ronde zat ik zelfs drie onder par. Voor de (foot)golfers onder ons, niet gek voor een beginner. Of het beginnersgeluk was moet dit jaar blijken. Want dat ik vaker ga footgolfen daar twijfel ik niet over, er staan alweer genoeg inloopavonden gepland. Wil je nou meer weten over FootGolf en de mogelijkheden neem dan vooral contact op met Jaap, die kan je er alles over vertellen. 

http://www.footgolfnoord.nl/



  

Reacties