De Proefessor schrijft over de ondergistende bieren van Brouwerij Bierverbond.

Meer dan 700 brouwerijen telt ons kikkerlandje en aan de groei lijkt geen einde te komen. In plaats van dat er veel brouwerijen omvallen door Covid-19, maakt het hele Coronavirus (veel) brouwerijen nog inventiever dan dat ze al waren. In plaats van zich neer te leggen bij situatie, wordt alles uit de kast getrokken om deze periode te overleven. Indirect speelt dit precies in op hetgene wat al een aantal jaren gaande is. Onderscheiden van de rest. Steeds vaker worden er experimentele bieren gebrouwen in allerlei soorten en stijlen. Het wachten is nog op een Aloë Vera IPA die 20 maanden lang heeft gerijpt op een 18 eeuws Brandewijnvat die op een diepte van 50 meter is opgevist in Atlantische oceaan met het koraal nog aan de binnenkant. 

Onderscheiden kan ook anders, zo dachten de twee biervrienden Theo en Gert. Na een periode van thuis brouwen startte zij in 2018 met brouwerij Bierverbond. Ondanks dat ze niet vies zijn van het drinken van experimentele bieren, hebben ze zelf na twee van die zware jongens gewoon weer zin in een lekker doordrinkbaar biertje en daar leent ondergistend bier zich prima voor. Dus in plaats van een zoveelste bovengistende Tripel of over the top Stout te brouwen, hebben zij hun pijlen op de ondergistende bieren gericht, ook wel Lagers genoemd. Tijdens vergisting zakt het gist naar de bodem van de gistkuip. Na de vergisting wordt het bier voor een langere periode koel opgeslagen (lageren in het Duits, vandaar de benaming Lager) voordat het helemaal op smaak is. Het meest bekende is wel Pils, maar net als bovengistend bier, heeft het ondergistend bier ook een ruime keuze aan verschillende stijlen en is het, je kunt het gewoon niet vaak genoeg zeggen, niet alleen Pils.. In een blog die ik schreef voor Bierista over de ondergistende bieren leg ik meer uit over Bierverbond. https://www.bierista.nl/actueel/ondergistende-bieren-bierverbond

In de korte tijd dat Bierverbond aan de weg timmert, hebben ze 6 bieren in de markt gezet. Een Pilsner, een Baltic Porter, de Vienna, een India Pale Lager, de Amerikaanse tarwe Lager, een Dortmunder en sinds kort, nummer 7, een Märzen, die de naam 1841 heeft meegekregen, het jaartal dat deze bierstijl het officiële bier werd van het Oktoberfest, wat traditiegetrouw ieder jaar groots gevierd wordt in het Duitse München. Al is het natuurlijk de vraag of de editie van dit jaar doorgaat.. Het amberkleurige bier werd vroeger, in maart, aan het einde van de winter gebrouwen, waardoor het de naam Märzen meekreeg. Destijds was het in Beieren bij wet verboden om in de zomermaanden te brouwen. Één van de hoofdredenen was het brandgevaar wat er was in de zomer.

Dus brouwde men in maart een bier met een hogere alcoholpercentage en door gebruik van meer hop ging de houdbaarheid omhoog. Vervolgens werd het bier voor een langere periode weggelegd in diepe, koude kelders wat ten goede kwam aan de smaak. Vanwege de lange houdbaarheid kon het Märzenbier de hele zomer gedronken worden tot aan het einde van het Oktoberfest. En nu heeft Bierverbond het nieuw leven ingeblazen. Het is een bier geworden met een alcoholgehalte van 6,5 procent. De 1841 zit vol met verschillende mouten en is er weinig gebruik van hop gemaakt. Hierdoor is het een mooi doordrinkbaar bier met een kleine bitter, ideaal voor de zomer. Dus Oans, zwoa, gsuffa! Oftewel proost..

Reacties