Wat is nou een Holter-ECG? En wat kan die?

En zo heb ik er ineens een nieuwe taak bij binnnen DC Groningen. Namelijk het aanbrengen van de Holter-ECG (ElectroCardioGram) bij patiënten van onze kindercardioloog. Super leuk dat ik deze 'klus' mag gaan doen.. Nou wist ik al wel het één en ander van een Holter-ECG. Maar omdat ik natuurlijk precies wil weten wat ik doe, ging ik op onderzoek uit.

Als een hart te langzaam, te snel of onregelmatig slaat, dan spreekt men van een hartritmestoornis. Wanneer kinderen dit hebben, kunnen ze dit vaak niet goed onder woorden brengen, met alle gevolgen van dien. Hartbonzen, hartoverslagen, pijn op de borst, kortademigheid en duizeligheid zijn bekende symptomen. Dit kan worden onderzocht door onze kindercardioloog met behulp van een Holter.
De Holter dankt zijn naam aan de Amerikaanse biofysicus Norman J. Holter. Na jarenlang onderzoek, kwam zijn uitvinding in 1962 op de markt. Maar zo klein als de Holter nu is, zo log en zwaar was het in eerste instantie. Dit was namelijk een apparaat van 38 kg met formaatje rugzak (1947). Maar omdat toen ontwikkeling ook niet stilstond, kon er uiteindelijk een apparaatje gepresenteerd worden van 1 kg met de afmeting van een borstzak.
Maar goed, nu weten we nog steeds niet hoe de Holter-ECG werkt. De Holter legt eventuele veranderingen in het hartritme vast op een hartfilmpje, hoe een ECG ook wel wordt genoemd. Deze registratie kan gedurende 24 of 48 uur (of nog langer) gemaakt worden, doordat het kind de recorder continue bij zich draagt. 

Wanneer de (kinder)cardioloog het nodig vindt om een Holter onderzoek te doen, dan word ik ingeseind. Ik stel de Holter in met de juiste patiëntgegevens. Daarna worden er drie electrodenstickers aangebracht op het bovenlichaam van de patiënt. Eén net onder het sleutelbeen, eentje rechts en de laatste links. De stickers worden aangesloten aan de Holter die daarna in een soort van klein schoudertasje gaat zodat het constant gedragen kan worden.

Wanneer dit allemaal gebeurd is, wordt er een logboek mee gegeven waar alle activiteiten tijdens het dragen op genoteerd kunnen worden met begin en eindtijd. Het is belangrijk dat het kind zoveel mogelijk zijn/haar dagelijkse bezigheden blijft doen. Behalve douchen, in bad of zwemmen, dat mag niet. Hoe nauwkeuriger het logboekje wordt ingevuld, des te beter het is voor het onderzoek. Eventuele bijkomstige klachten moeten zeker worden vermeld. 

Als de Holter is teruggebracht door de patiënt, kan de ECG worden uitgelezen. Samen met het logboekje wordt er een verslag gemaakt die in het dossier van de patiënt komt. Het verslag, met eventuele hartafwijkingen, zal de kindercardioloog bespreken met de patiënt en ouders. Samen wordt er besproken of en welke vervolgstappen nodig zijn. 

Nooit gedacht dat ik dit soort werkzaamheden zou gaan doen. En juist dat is één van die dingen waarom werken binnen DC Klinieken zo leuk is. Telkens komt er wel iets nieuws voorbij waardoor het werk veelzijdig en afwisselend blijft. Daarnaast is het heel leuk om steeds nieuwe dingen te leren en me zo kan blijven ontwikkelen, iets wat zeker niet onbelangrijk is!




 

Reacties